Skip to main content
Straipsniai

Karjera. Kaip ją padaryti?

By 2020 August 7December 1st, 2022No Comments

Ar Jūsų organizacijoje įmanoma karjera?

Ar norint daryti karjerą būtina dirbti organizacijoje? Pasidalinti savo požiūriu paskatino tai, kad kuo toliau, tuo dažniau pastebiu tikėjimą, jog organizacijos suteikia galimybes siekti karjeros, reikia tik tinkamai atlikti savo darbo užduotis, ir karjeros kelias prasidės. Ko gero, tiesa, kad galimybės suteikiamos, tačiau galimybės yra bevertės, jei jomis nepasinaudojama. Geras darbas yra būtina prielaida, bet ne vienintelė, kad būtum pasirinktas kilti karjeros laiptais.  

Žmonės dažniausiai karjera laiko kelią, kuriuo einant laiptas po laipto kylama organizacijos struktūros laipteliais. Kodėl žmonės nori daryti karjerą, spėčiau, lemia keleto dalykų kombinacija: aukštesnės pozicijos žmonės gauna didesnes asmenines naudas iš organizacijos, aukštesnės pozicijos vietų skaičius ribotas, o žmonės linkę dėti pastangas gauti tai, ko stokojama. Kad už visa tai teks sumokėti laiku, nervais, santykiais, šeima ir kitais dalykais kaip užmokesčiu už karjeros naudas, kol kas palikime šone. 

Norint daryti karjerą reikia atlikti vieną paprastą dalyką – tapti realiai reikalingu organizacijai. O tokiu tampa žmogus, kuris sugeba suvaldyti tris sritis: 

  • Santykius su organizacijos žmonėmis. Čia slypi didžiausias ir greičiausiai pasiekiamas potencialas, kurį žmonės dažniausiai nuvertina; 
  • Savo specialybės, ekspertizės demonstravimas. Žmonės dažniausiai pervertina šią sritį. Priežastis labai paprasta: tam, kad kas nors būtų pripažintas ekspertu, reikalingi išorės įrodymai, pripažinimas. To neįmanoma pasiekti tol, kol nesukuri sėkmingos darbų istorijos; 
  • Savo vadybinės kompetencijos demonstravimas. Dažniausiai tai susiję su valdymo pareigomis, pareigų statusu organizacijoje. Žmonės ypač pervertina savo statuso įtaką. Pilnai pasinaudoti savo statusu gali tik tada, kai turi sukūręs santykius ir pademonstravęs ekspertizę, tačiau gebėjimai organizuoti, koordinuoti, valdyti resursus yra svarbūs norint tapti reikalingam organizacijoje. 

Visi šie dalykai neatsiranda savaime, jiems sukurti reikalinga aktyvi ir kryptinga veikla. Taigi, karjera daroma aktyviai, veikiant ir parodant tai, kas padaryta ir toliau daroma. Tai ne pasyvus laukimas. 

Jei kažkam karjera yra tikslas, tai tam tikslui pasiekti reikalingos tiek asmeninės pastangos, tiek atitinkama terpė.  Neretas atvejis, kai terpė yra nedėkinga karjerai, todėl verta sau atsakyti, ar esu toje vietoje, kur galiu daryti karjerą. Tikrai dažnas, įdėmiai pasižiūrėjęs, supras, kad tai ne ta organizacija, su kuria jis nori sieti savo ateitį. Rašau ne apie tai, kad yra geros ar kitokios organizacijos, akcentuoju, jog yra tinkamos ir netinkamos organizacijos konkrečiam žmogui. Kaip ir organizacijoms yra tinkami ir netinkami žmonės. 

Žmonėms, kurie nusprendė kryptingai siekti karjeros, tikrai verta pasidaryti savo karjeros žemėlapį, kuriame derėtų numatyti santykių, ekspertizės, vadybos kryptis ir pasirengti asmeninį planą kelio, kuriuo žadama eiti. 

Tai, kas čia rašoma, labiau tinka vadybiniam karjeros keliui, kai žmogus auga atsakomybės ir įgaliojimų kryptimi. Karjera gali būti profesinės ekspertizės kryptimi. Šioje kryptyje nepalyginamai svarbesni tampa profesinės ekspertizės dalykai. 

Kaip daryti karjerą nemoko jokie vadovų mokymai, čia kiekvienas randa savo kelią.


MOKYMAI:


Taip pat kviečiu skaityti mano asmeninį tinklaraštį Linkedin’e.

Leave a Reply