Skip to main content
Straipsniai

Vadovavimas organizacijai iš paukščio skrydžio: ką gali padaryti tik vadovas?

By 2021 June 16December 1st, 2022No Comments

Kai vadovams užduodu klausimą, kokia jų profesija, kartkartėmis iš jų pačių lūpų išgirstu gana keistą atsakymą. Jie įvardina, kad jų profesija – chemikas, finansininkas, technologas, kartais pasako, esu baigęs verslo administravimą ir t. t. Bet retai išgirsime atsakymą – vadovavimas organizacijai arba esu vadovas

Atrodytų, kad tokia profesija neegzistuoja žmonių galvose. O juk daugybė žmonių yra baigę verslo administravimo, MBA, EMBA studijas. Greičiausiai studijuodami jie įgijo skirtingų sričių žinių, o ne vadovavimo organizacijoms įgūdžių, kurie susiformuoja jau praktinėje veikloje. O gal tai išties iliuzija, kad egzistuoja vadovo profesija, kad ją galima atskirti nuo kitų profesijų ir konkretūs žmonės uždirba iš šios profesijos, t. y. gali vadintis profesionalais? 


KAŽKADA SAU BANDŽIAU ATSAKYTI Į KLAUSIMĄ, KĄ AŠ, KAIP VADOVAS, TURIU PADARYTI, KO UŽ MANE NIEKAS KITAS NEPADARYS, KOKIA MANO VERTĖ ORGANIZACIJOJE IR KUR NUKREIPTI SAVO DĖMESĮ, NORINT SUKURTI DIDESNĘ VERTĘ? 

Visa tai dariau vien iš egoistinių paskatų: organizacijai būsi reikalingas ir darysi karjerą tol, kol būsi naudingas. Visos kitos strategijos, pavyzdžiui, tapti naudingu įtakingiems organizacijos žmonėms, sukurti savo reikalingumą be realios vertės, maitinti ateities pažadais, remtis vien praeities nuopelnais, anksčiau ar vėliau vadovui baigiasi atsisveikinimu su organizacija.

Jei kalbėtume labai abstrakčiai, man vadovavimas organizacijai yra tikslų, būdų jiems pasiekti parinkimas ir suformavimas kolektyvo elgsenos, kuri padės pasiekti iškeltus tikslus.

Sunkiai įsivaizduoju sėkmingą organizaciją, kurioje vadovas nedaro to, ką gali padaryti tik jis. Mažesnėse, sėkmingai veikiančiose organizacijose tai bus neformalizuoti dalykai, vykstantys vadovo galvoje, išreiškiami jam priimtina terminologija, kuri visiškai nekeičia to, kas daroma, esmės. Didesnėse organizacijose rasime kažką formalizuoto, kažką neformalizuoto, bet veikiančio, o kažką – ir palikto šone.

Štai kas man išėjo, kai pabandžiau surašyti darbus, kurių be vadovo nepadarys niekas:

Vadovavimas organizacijai. Darbai, kurių be vadovo nepadarys niekas

Jei organizacija turi kokį nors ilgalaikį galvos skausmą, didelė tikimybė kad viena ar kelios schemos eilutės yra ignoruojamos. Taigi, schemą galima panaudoti kaip pirminį diagnostikos įrankį.

Tai nėra visos veiklos, kuriomis užsiima vadovas. Yra tokių svarbių veiklų, kaip atstovavimas derybose, projektų vedimas, darbas su klientais, tiekėjais. Tai svarbu, ir būna situacijų, kai tuo užsiimti vadovui – protinga ir būtina. Bet tai nėra unikalios veiklos, kurios būdingos tik vadovui.



Taip pat kviečiu skaityti mano asmeninį tinklaraštį Linkedin’e.

Leave a Reply